[t4p_tabs layout=”horizontal” justified=”yes” backgroundcolor=”#25ba0d” inactivecolor=”” class=”” id=””]
[t4p_tab title=”INFORMATII GENERALE”]
Despre Comuna Moieciu
Moieciu este o comuna in judetul Brasov, formata din satele Cheia, Drumul Carului, Magura, Moieciu de Jos (resedinta), Moieciu de Sus si Pestera.
Comuna Moieciu este una dintre cele trei comune administrative care alcatuiesc Zona Bran: Bran, Moieciu, Fundata.
Comuna a luat fiinta, in actuala componenta administrativa, in anul 1968 cand in Romania s-a facut reforma administrativa. Este alcatuita din sase sate, fiind comuna cu cele mai multe sate din zona Bran, dupa cum urmeaza: Moieciu de Sus, Cheia, Moieciu de Jos, Drumul Carului, Pestera, Magura. Sediul administrativ al comunei Moieciu este in satul Moieciu de Jos.
Comuna Moieciu este situata in Tara Barsei, care nu este altceva decat extremitatea sud-estica a celei mai mari depresiuni intramontane din Romania – Depresiunea Brasovului – si care ocupa extremitatea sud-estica a judetului cu acelasi nume. Fata de municipiul Brasov, comuna Moieciu este situata la 28 de km pe soseaua care leaga Brasovul de Campulung Muscel si Pitesti, fiind una dintre cele mai vechi cai de comunicatie de pe teritoriul romanesc, cunoscuta chiar inainte de ocuparea Daciei de catre romani, in anul 106 dupa Hristos. Acest vechi drum comercial si militar lega, in vremea ocupatiei romane, localitatile Cumidava (Rasnov) de Jidava (Poenari de Muscel), iar in evul mediu era principalul drum de legatura dintre Transilvania si orasele muntene de la Dunarea de Jos. Pe teritoriul comunei Moieciu, in satul Pestera, sapaturile arheologice au scos la iveala urme de locuire din perioada paleolitica, mai precis din paleoliticul superior. Tot in raza comunei Moieciu, in satul Drumul Carului, sapaturile arheologice efectuate cu cativa ani in urma de catre profesorul Stelian Cosulet, au scos la iveala urmele unui castru roman care se pare ca intregea sistemul de fortificatii romane din Dacia, cunoscute sub numele de limesul transalutan. Tocmai datorita importantei sale deosebite, dupa ocuparea Transilvaniei de catre regalitatea maghiara, aceasta a dispus construirea castelului de la Bran, ca punct inaintat de paza si aparare in trecatoarea Branului.
Moieciu | Castelul Bran | Cetatea Rasnov |
Din punct de vedere geografic, comuna Moieciu este situata in culoarul depresionar Bran-Campulung Muscel, care are inaltimea cea mai mare in Pasul Giuvala de pe teritoriul comunei Fundata (1235 m.), culoar depresionar strajuit pe latura sud-estica de Muntii Bucegi-Leaota (2504 m) si de Muntii Piatra Craiului la vest, supranumiti si „Perla Carpatilor romanesti”. Aceste masive corespund de altfel cu hotarele comunei Moieciu spre aceste puncte cardinale, unde comuna Moieciu este invecinata cu judetele Prahova, Dambovita si Arges. Pe celelalte laturi vecinii Moieciului sunt satele Fundata si Sirnea din comuna Fundata, Simonul si Predelutul din comuna Bran si orasul Zarnesti. Satele comunei Moieciu sunt sate liniare si raspandite. Clima zonei este temperat continentala, cu ierni grele, cu veri mai scurte si racoroase, cu precipitatii variate care cad mai tot timpul anului si cu vanturi neregulate. Reteaua hidrografica este bine dezvoltata, toate raurile comunei fiind tributare raului Barsa afluent al Oltului.
Pana nu de mult timp, ocupatia principala a locuitorilor comunei Moieciu (care la ultimul recensamant al populației din 2002 atingea cifra de 5000 de locuitori), era agricultura de munte, accentul principal cazand pe cresterea animalelor. In ultimii ani o dezvoltare fara precedent a luat-o agroturismul care tinde să devina principala activitate economica din toata zona Bran. De altfel, pe raza comunei Moieciu se afla unele dintre cele mai renumite pensiuni agroturistice din toata zona Bran.
Obiective turistice – zona Moieciu
Pe teritoriul si in vecinatatea comunei Moieciu se afla mai multe obiective de interes turistic:
– Castelul Bran
– Cetatea Rasnov
– Partii de Ski Din Bran
– Cascada La Chisatoarea
– Cheile Gradistei si Cheile Moieciului
– Pestera Dambovicioarei
– Pestera cu Lilieci Moieciu
[/t4p_tab]
[t4p_tab title=”CASTELUL BRAN”]
Castelul Bran
Castelul Bran se situeaza la mai putin de 30 km de Brasov, pe soseaua ce porneste din vechiul cartier Bartolomeu si leaga Brasovul de Câmpulung. Castelul Bran este construit pe o stanca, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic.
Un document emis de regele Ludovic I al Ungariei (1342-1382) la 17 noiembrie 1377 in Zvolen confirma sasilor din Scaunul Brasovului (totaque communitas Saxonum sedis Brassouiensis) dreptul de a ridica, conform promisiunii, pe cheltuiala si cu mesterii lor, o noua cetate de piatra la Bran (promiserunt novum castrum in lapide Tydrici edificare). Cu aceasta ocazie, regele promite brasovenilor ca, daca Tara Romaneasca va ajunge “in mainile noastre”, atunci vama va fi mutata de la Rucar (Ruffa Arbor) la Bran. Referinta din textul documentului din 1377 cu privire la o “noua cetate de piatra”, permite deductia ca fortificatia de piatra, ce urma sa fie edificata pe acest loc, a fost precedata de o intaritura de granita mai veche. Aceasta cetate, probabil din lemn, a fost ridicata de cavalerii teutoni intre 1211-1225. Ea este atribuita magistrului Theodorikus. In secolul al XIII-lea, teritoriul cetatii Bran a fost supus jurisdictiei comitatului regal de Alba Iulia.
In anul 1395, Sigismund de Luxemburg, imparat german si rege al Ungariei, a folosit castelul Bran ca baza strategica pentru o incursiune in Tara Romaneasca, in urma careia l-a indepartat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Batran, vasalul sau.
In 1407, Sigismund ii acorda lui Mircea stapanirea castelelor Bran (fara domeniul aferent) si Bologa. Branul ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in 1419.
In anul 1427, castelul Bran a trecut din proprietatea scaunului Brasovului in cea a Coroanei Ungariei, care a finantat lucrarile de fortificare si de extindere. In 1498, cetatea Branului a fost inchiriata de regalitatea maghiara catre Scaunul Brasovului.
In 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat castelul Reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri. La moartea Reginei, in 1938, castelul a fost mostenit de catre fiica sa preferata, principesa Ileana, casatorita cu un membru al fostei familii imperiale de Habsburg. Dupa 1948, Castelul Bran a fost nationalizat si a intrat in proprietatea statului roman. Castelul a fost deschis vizitelor publice incepand cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. In 1987, a intrat in restaurare, lucrare finalizata in linii mari in 1993. Castelul se redeschide ca muzeu si reintra in circuitul turistic.
La 18 mai 2006, dupa o perioada de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal mostenitorilor din familia de Habsburg. Cu toate acestea, statul roman, prin Ministerul Culturii, il va administra tranzitoriu si in urmatorii trei ani.
La data de 1 iunie 2009, castelul intra pe deplin in posesia mostenitorilor Principesei Ileana: Arhiducele Dominic de Habsburg, Arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen si Arhiducesa Elisabeta Sandhofer.
[/t4p_tab]
[/t4p_tabs]
Contactează operatorul CNML 2024
Operatorul CNML 2024
Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.04
E-mail: [email protected]
Website: www.eventer.ro